07.04.2025 - 11.04.2025
PONIEDZIAŁEK | WTOREK | ŚRODA | CZWARTEK | PIĄTEK |
Fusilli ze szpinakiem 260g |
Szaszłyk z kurczaka 80g, ziemniaki 150g, mizeria ze śmietaną 100g |
Klopsiki w sosie pomidorowym 100g, kasza 150g, buraczki czerwone 100g | Kurczak w sosie śmietankowym z makaronem 260g, groszek zielony 100g |
Kluski na parze z polewą jogurtowo owocową 260g |
Kompot 150 ml | Kompot 150 ml | Kompot 150 ml | Kompot 150 ml | Kompot 150 ml |
Alergeny: 1, 7 | Alergeny:1, 7 | Alergeny: 1, 3, 7 | Alergeny: 1, 7 | Alergeny: 1, 3, 7 |
INFORMACJA O ALERGENACH I PRODUKTACH POWODUJĄCYCH
NIETOLERANCJE POKARMOWE
Podstawa prawna:
Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Alergen wg rozporządzenia |
Produkty |
1. ZBOŻA ZAWIERAJĄCE GLUTEN ( PSZENICA, ŻYTO, JĘCZMIEŃ, OWIES, ORKISZ) |
Mąka pszenna, tortowa, żytnia, płatki owsiane, płatki ryżowe, płatki jęczmienne, otręby owsiane, otręby pszenne, pieczywo żytnie, pieczywo graham, kasza (jęczmienna, manna, kukurydziana, jaglana, gryczana, pęczak) makaron (łazanki, durum, świderki, muszelka, spaghetti) bułka tarta, ryż |
2. MLEKO |
Masło, jogurt, maślanka, kefir, twaróg – ser biały, śmietana |
3. JAJA |
Jaja, biszkopty, krakersy, makaron jajeczny |
4. RYBY |
Ryby surowe, mrożone |
5. SOJA |
Pieczywo, fasola, groch, soczewica |
6. SELER |
Seler jako korzeń dodawany do zup i surówek, wędliny |
7. GORCZYCA |
Wędliny, produkty mięsne, przyprawy |
8. NASIONA SEZAMU |
Ziarno sezamowe, bułki, płatki śniadaniowe, rodzynki, żurawina |
9. SKORUPIAKI |
Brak |
10. ORZECHY |
Orzechy, wypieki, rodzynki, żurawina |
11. DWUTLENEK SIARKI |
Owoce suszone – szczególnie te które muszą zachować jasny kolor np. morela |
12. ŁUBINY |
Brak |
13.OERZESZKI ZIEMNE |
Orzechy |
14. MIĘCZAKI |
Brak |